Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 (πρώτος της διευθυντής ήταν ο Γεώργιος Βιζυηνός) και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα.  Αυτό την κάνει την πρώτη και αρχαιότερη Δραματική Σχολή της Αθήνας.  Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας έχουν διδάξει σ’ αυτήν μερικές από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του τόπου όπως οι  Άγγελος Βλάχος, Αιμίλιος Βεάκης, Θωμάς Οικονόμου, Δημήτρης Ροντήρης, Διονύσιος Ταβουλάρης, Κώστας Μουσούρης και Άγγελος Τερζάκης.

Η κανονική φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής, καθημερινή και υποχρεωτική.  Οι ώρες διδασκαλίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας.  Μαθήματα γίνονται και το Σάββατο μέχρι το απόγευμα.  Πέραν των μαθημάτων, η ανάγκη για εντατικές πρόβες σημαίνει ότι οι σπουδαστές πρέπει να είναι γενικά διαθέσιμοι να περάσουν αρκετές ώρες της κάθε ημέρας στη Σχολή.

Νέοι σπουδαστές γίνονται δεκτοί μετά από εισαγωγικές εξετάσεις – και υπό τον όρο ότι προηγουμένως έχουν περάσει τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.  Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής υποβάλλονται αμέσως αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου (Υποκριτικής) από το Υπουργείο. Κατά την προσέλευση τους στις εξετάσεις οι υποψήφιοι παρακαλούνται να προσκομίσουν μια φωτογραφία (διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας) που θα πρέπει να καταθέσουν μαζί μ’ ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν. Στον πρώτο κύκλο θα τους ζητηθεί να παρουσιάσουν ένα ποίημα, ένα τραγούδι, και δύο μονολόγους (έναν από το κλασικό κι έναν από το σύγχρονο ρεπερτόριο). Όσοι περάσουν στο δεύτερο κύκλο, θα δουλέψουν με διάφορους τρόπους υπό την καθοδήγηση της επιτροπής.

Η Δραματική Σχολή δεν δέχεται ούτε ακροατές, ούτε σπουδαστές που επιθυμούν να μετεγγραφούν από άλλες σχολές.

Τα μαθήματα για το Β’ και Γ’ έτος αρχίζουν την πρώτη Δεύτερα του Οκτωβρίου.  Για το Α’ έτος αρχίζουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών.

Φιλοσοφία της Σχολής είναι να διδάσκουν σ’ αυτήν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξη τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση.  Δεδομένου ότι όλοι  οι καθηγητές είναι εξαιρετικά δραστήριοι και εκτός Σχολής, συχνά αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντικαθιστούν αλλήλους ώστε τα μαθήματα να συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Οι σπουδαστές προάγονται στην αμέσως ανώτερη τάξη μετά από ενδιάμεσες εξετάσεις το Φεβρουάριο και προαγωγικές τον Ιούνιο. Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα που προσφέρει η Σχολή, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα.  Δεδομένου ότι η ελλιπής παρακολούθηση, η ασυνέπεια στις πρόβες και η εν γένει έλλειψη ενδιαφέροντος επηρεάζουν τη δουλειά όλων, σπουδαστές που απορρίπτονται σε οποιοδήποτε στάδιο, δεν γίνονται δεκτοί εκ νέου στη Σχολή.

Πέρα απ’ τον εμφανή εκπαιδευτικό, άλλος βασικός στόχος της Σχολής είναι η δημιουργία σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που πλέον διαθέτουν μια κοινή γλώσσα κι αισθητική, οι οποίες θα συνεχίζονται και πέρα από τα όρια της.

 Μ’ αυτό το σκεπτικό, στις αρχές του 2011 δημιουργήθηκε η Ω² (ομάδα αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών).